1 Nisan 2012 Pazar

Nisan Ayında İstanbul'da Ne Yapılır?

Bahar mevsimi iyice kendini göstermeye başladı. Uzunca bir kıştan sonra artık sabahları nihayet güneşli, cıvıl cıvıl günlere uyanıyoruz. Akşamları da hava geç kararıyor. Enerjimiz yerinde, böylece bolca sosyalleşebilirizJ Bu güzel günleri kültür-sanat aktiviteleriyle değerlendirmek isteyenlere işte birkaç tavsiye:


Öncelikle 6 Nisan’da gösterime girecek olan yeni Ferzan Özpetek filmi ‘Magnifica Presenza (Şahane Misafir)’yı izlemenizi tavsiye ederim. Ben bir Ferzan Özpetek hayranı olarak filmi dört gözle bekliyorum. Geçen haftalarda ‘The Whiskey Festival’ kapsamında Ferzan Özpetek konuk edildi. Yeni filmin de fragmanı gösterildi. Maalesef filmin alt yazıları yetişmediği için ön gösterimi yapılamadı. Gerçi ben İtalyanca’sına da razıydım amaJ Fragmandan anlaşılacağı üzere Özpetek yine çok ilginç karakterler yaratmış. Ayrıca film müziği olarak yine bir Sezen Aksu bestesi seçmiş. Parça o kadar başarılı ki İtalya’da ‘en çok dinlenenler listesi’nde ilk sıraya oturmuş bile. Ayrıca filmin tek Türk oyuncusu Cem Yılmaz. Filmin konusu şu şekilde ortaya çıkmış: Ferzan Özpetek bir arkadaşıyla sohbet ederken arkadaşı etrafında bazı var olmayan  karakterler gördüğünü söylemiş. Delirdi mi bu adam diye düşünürken bu hikayeden çok ilginç bir film çıktı diyor, Özpetek. Mutlaka izleyin!


Mabeyn Gallery’de 5 Nisan’da Amerikalı ünlü sanatçı Hunt Slonem’in sergisi açılıyor. Hunt Slonem, ilk kez bir kişisel sergi için Türkiye’ye geliyor. Slonem’in işleri bugün 100’den fazla müzede sergileniyor. Bunların arasında Metropolitan, Smithsonian, Guggenheim gibi dünyaca ünlü müzeler de bulunuyor. Slonem’in kendine özgü bir tarzı var. Daha çok birlikte yaşadığı papağanları, tavşanları ve değişik kuş cinslerini resmediyor. Sanat direktörlüğünü bizzat benim yaptığım, Mabeyn Gallery’de renkli duvarlar ve altın varaklı çerçeveler eşliğinde sunduğumuz bu sergiyi gezmenizi tavsiye ederim. Sizi yaza hazırlayacak, emin olun!


5 Nisan’da Chalabi Art Gallery’de sevgili Sezin Aksoy’un kişisel sergisi açılıyor. 6 Nisan’dan itibaren ise Arter’de, Başak Doğa Temür’ün küratörlüğünü yaptığı Nevin Aladağ’ın ‘Sahne’ adlı sergisini izleyebilirsiniz. Yine 5 Nisan’da Alan İstanbul’da bir ‘Contemporary Street Art’ sergisi açılıyor. Yerli ve yabancı 10 sanatçının katılımıyla düzenlenen kolektif sergi, çağdaş sokak sanatını yorumlayacak.


TIM Show Center, nisan ayında İspanya’nın ünlü flamenko ustası Maria Carrasco ve grubunu konuk ediyor. Grup, Prosper Merimee’nin klasik eseri Carmen’i özgün bir koreografi eşliğinde sanatseverlerle buluşturuyor. Daha önce ‘Carmen’ izlediyseniz de izlemediyseniz de gitmenizi öneririm.


14 Nisan’da Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi’nde ‘Ariadne Naxos’ta’ adlı eserin prömiyeri yapılacak. Viyana’nın en zengin adamının evinde düzenlenen ve birbirine rakip iki farklı grubun birer tiyatro eseri sahnelediği geceyi konu alan eser, tek perdelik bir opera. Opera sevenlere duyurulur!


Dünyanın sayılı maket, diorama ve savaş malzemeleri koleksiyonerlerinden Nejat Çuhadaroğlu, 12 Nisan’da Yıldız Sarayı’nda ‘Yaşayan ve Savaşan Osmanlı’ konulu bir sergi açıyor. Sergide, Çuhadaroğlu tarafından tasarlanan maketler de yer alacak. Birinci Dünya Savaşı, İstanbul’un Fethi, Kurtuluş Savaşı gibi önemli tarihi olayların canlandırılacağı sergide asker giysileri, madalyonlar ve silahlar gibi askeri objeler de sergilenecek.


31. İstanbul Film Festivali başladı! IKSV’nin organize ettiği festival kapsamında 31 Mart-15 Nisan tarihleri arasında 200’ün üzerinde film gösteriminin yanı sıra ünlü konukların katılacağı söyleşiler ve atölye çalışmaları yer alacak. Filmleri, Beyoğlu Atlas, Fitaş, Pera Müzesi, City’s sinemaları ve Kadıköy Rexx’te izeyebilirsiniz.


24 Nisan’da Borusan Müzik Evi, usta müzisyen Erkan Oğur’u müzikseverlerle buluşturuyor. Oğur’un konuk sanatçı olarak katılacağı bu dinletide genç kuşağın gelecek vadeden temsilcilerinden Erdem Şimşek sahne alacak. İlk bölümde kendi bestelerine yer verecek olan Şimşek ikinci bölümde ise Oğur’un katılımıyla birlikte dinleyicileri doğaçlama bir yolculuğa çıkaracak.


Tophane Art Walk etkinlikleri kapsamında 8 Nisan Pazar günü ‘Open Sunday’ ilan edilmiş ve Tophane’de bulunan birçok galeri o gün kapılarını saat 18.00’a dek açık tutuyor. Gezebileceğiniz galeriler ise şöyle: Galeri Nev, NON, Pi Artworks Galatasaray, CDA Projects, Galeri Zilberman, Pg Art Gallery, Pi Artworks Tophane, Daire, Elipsis Gallery, Galeri Mana, Galeri Apel, Edisyon, artSümer, Hayaka Artı, mars.


Ve son olarak, İş Sanat’ta 13 Nisan’da Buika, en iyi şarkılarını topladığı ‘En Mi Piel’ adlı best of albümündeki parçalarla dinleyicilerin huzuruna çıkıyor. Geleneksel copla şarkılarını flamenko, caz ve rumba ritimleriyle birleştiren sanatçının albümleri en çok satanlar listesine girmeye hak kazanmış. Eleştirmenlerin ve dinleyicilerin olumlu notlarını alan Buika’yı Pedro Almodovar’ın son filmi ‘La Piel Que Habito’da küçük bir rol alarak seslendirdiği şarkısından da tanıyoruz. Ruhunuza dokunacak aşk şarkıları dinlemek istiyorsanız Buika’nın performansını kaçırmayın derim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder