24 Kasım 2011 Perşembe

Contemporary İstanbul


Bu sene altıncısı düzenlenen ‘Contemporary İstanbul’ Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda 90 çağdaş sanat galerisi ve 3 bin esere ev sahipliği yapıyor. Ana sponsor yine Akbank Private Banking ve bu seneki ortak sponsor ise Zorlu Center. Fuar 27 Kasım Pazar gününe kadar devam edecek. Eğer çağdaş sanatı seviyorsanız senenin kaçırmamanız gereken en önemli organizasyonu bu. Bu sefer fuarın düzeni biraz değişik. Daha da geniş bir alana yayılmış. Bildiğimiz önemli galeriler yine aynı yerlerinde. Aynı zamanda çok fazla da yabancı galeri var. Özellikle Orta Doğu’dan çok sayıda galeri ve sanatçı gördüm. Oldukça kuvvetli ve çarpıcı işlerle girmişler fuara. Tüm gününüzü ya da gün içinde çok fazla zamanınız yoksa en az iki gününüzü ayırmanızı öneririm. Çünkü belli bir zaman sonra yoruluyorsunuz ve boş bakmaya başlıyorsunuz. Halbuki her bir iş birbirinden değerli ve gereken ilgiyi hak ediyor. O yüzden performansınıza göre hiç birini atlamayacak şekilde gezin sergiyi. 


Geçen sene de fuarda yer alan ‘Art From Berlin’ bölümünün dışında bu sene bir de ‘Art From Armenia’ bölümü var. Ayrıca Komet’in 70. yaşı, video ve tablolarının seçkisinden oluşan ve sanatçının ilk kez sergilenen 27 eserinden oluşan ‘O Değilse Başkasıdır’-‘Esrarengiz’ başlıklı sergiyle kutlanıyor. Ayrıca her gün sanatçılar, sanat eleştirmenleri, koleksiyonerler, sanat yöneticilerinin konuşmacı olduğu paneller ve konferanslar düzenleniyor. Vaktiniz olursa bunlara da katılmanızı öneririm. Konuşmacılar arasında çok çeşitli isimler var. Örneğin Beyaz Müzayede’nin yönetim kurulu başkanı Aziz Karadeniz’den tutun Proje 4L’in sahibi koleksiyoner Can Elgiz’e, CI’ın genel koordinatörü Hasan Bülent Kahraman’dan tutun bankacı ve sanat koleksiyoneri Saruhan Doğan’a kadar. Ve tabii daha birçokları.

Neler mutlaka görülmeli?


Öncelikle gerçek bir Devrim Erbil ve Ergin İnan hayranı olduğum için size Olcay Art’ta Devrim Erbil’le özdeşleşen İstanbul tablolarını ve Arte İstanbul ve Galeri Artist standlarındaki Ergin İnan tablolarını görmenizi tavsiye ederim.


Çağla Cabaoğlu Gallery’de sergilenen Yaşam Şaşmazer heykelini ve Lolita Asil enstalasyonunu, Galerist’teki Gavin Turk ve Haluk Akakçe eserlerini, LTMH Gallery’deki Kezcan Arca Batıbeki’nin kadın figürlerini kullandığı müthiş tablolarını, Piramid Sanat’daki Bedri Baykam eserlerini ve The Empire Project’teki Mehmet Güleryüz tablolarını mutlaka inceleyin.


Galeri Selvin’de benim her zaman çok hoşuma gitmiş olan Zerrin Tekindor eserlerini görmek mümkün. Zerrin Hanım’ın tabloları hep çok renkli, resmettiği kadınları hep çok neşeli. İnsanın içini açıyor. Zerrin Tekindor daha sık sergi yapsın, daha fazla üretsin istiyorum. Ama kendisi oyunculukla da meşgul olduğu için ancak bu kadar eserini görebiliyoruz. Bu arada Selvin Hanım’ın yeni keşfi Federico Severino heykellerini görmeniz gerek. İtalyan bir sanatçı. Heykeller bronzdan yapılmış ama bronz olduklarına inanamıyorsunuz. Malzeme öyle farklı ve estetik kullanılmış ki. Uğramadan geçmeyin!


İlk CI tecrübesini yaşayan Mabeyn Gallery Alev Gözonar, Emre Tandırlı ve Huri Kiriş eserleriyle karşımıza çıkıyor. Huri’nin yine çok cüretkar ve çarpıcı bir eserini göreceksiniz. Bu arada Alev Gözonar eserleri de sanatseverler tarafından oldukça ilgi görmüşe benziyor. İlerleyen zamanlarda Mabeyn Gallery’de bir Alev Gözonar sergisi gezebileceksiniz. Meraklısına duyurulur!


Batmanlı sanatçı Ahmet Güneştekin ‘Cennet Kapısı’ adlı eseriyle geçen sene ‘Contemporary İstanbul’a damgasını vurmuştu. Eserine 2,5 milyon dolarlık bir değer biçmesi sanat çevrelerinde polemiğe neden olmuştu. Bu sene Galeri Baraz’da Ahmet Güneştekin’in yeni eserlerini görmek mümkün. Yine oldukça ilgi çekici olduklarını söyleyebilirim. Ama ‘Cennet Kapısı’nda inanılmaz detay ve emek vardı. Eserde ilahi bir etki vardı sanki. Uzun uzun incelemek istiyordunuz. Bu seneki eserler bu kadar detaya sahip değil sanki. Yine de her türlü görülmeye değer.
Galeri Merkur standında ise Seçkin Pirim, Bubi ve Adnan Çoker gibi önemli sanatçıların eserlerinden örnekler görmek mümkün.


Bunların dışında tabii ki kaçırılmaması gerekenlerden biri de Komet’in ‘O Değilse Başkasıdır’-‘Esrarengiz’ adlı sergisi. Sanatçının en son tablolarından oluşan oldukça ilgi çekici bir seriyi burada görebilirsiniz. Aynı zamanda sanatçının video enstalasyonlarını da izlemek mümkün. Eserlerinin dışında benim en çok ilgimi çeken ise Komet’in Jean-Paul Sartre ve Simone de Beauvoir’ın mezarı başındaki dua eden pozu oldu.


Yine Doğançay Müzesi fuara katılan kurumlardan. Maalesef çok fazla Burhan Doğançay eseri göremiyoruz. Daha çok müzeyi tanıtır tarzda bir stand hazırlanmıştı. Sadece arkada siyah perdelerle ayrılmış bir bölmede ışık oyunlarıyla ilginç hale getirilmeye çalışılmış birkaç enstalasyon vardı ki bence bu fuara çok daha kuvvetli Burhan Doğançay tablolarıyla girilebilirdi.

İlgimi çekenler
Sergiyi not defterim, fotoğraf makinem ve fuar katalogu eşliğinde tam teçhizatlı gezdim. Sizinle paylaştığım fotoğraflar da kendi çektiklerim. Kaliteleri biraz bozuk olabilir. Lütfen kusura bakmayın. Aydınlatma şeklinden dolayı fotoğraf çekerken ışık çok fazla yansıyordu.  


Galeri Mana’daki Mel Bochner’e ait ‘Blah, Blah, Blah’ adlı eser


Yine Galeri Mana’da Ivan Navarro’nun artık klasikleşmiş ışık enstalasyonlarından biri. Ivan Navarro, Borusan Koleksiyonu’nda da yer alan sanatçılardan biri ve ışık enstalasyonlarında kullandığı ayna ve reflekte camlar sayesinde derinlik ve sonsuzluk hissi vermesiyle ünlü.


FA Gallery’deki Kuveytli sanatçı Shurooq Amin’in ‘My Harem in Heaven’ adlı eseri


Berlinli galeri Gallery Tammen&Parter’da bulunan Ernst Volland’a ait ‘Marilyn’ ve Volker Marz heykelleri


C.A.M Gallery’de yer alan Murat Germen’e ait ‘Humanspaces’ fotoğraf serisi


Frank Pages Gallery’de bulunan Igor Oleinikov ve Maxim Wakultschik fotoğrafları


Sanatorium’daki Shen Shaomin’in ‘Usama Bin Ladin’i


WestBerlin Gallery’de Alias’a ait eski ahşap kapıların üzerine boyama eserler


Yine beğendiğim ışık enstalasyoncularından Brigitte Kowanz’ın Mario Mauroner Contemporary Art’ta yer alan ‘Addition’ adlı eseri


Hilger Modern’deki Sara Rahbar eserleri


Görüntü Sanat Galerisi’ndeki Mustafa Özbakır tabloları


Galeri İlayda’daki Cihanoğlu Barış’ ait ‘Ex Diktatör Kaddafi’ adlı tablo

Alan İstanbul’daki Murat Pulat ve Cem Şahin tabloları


Soda’da bulunan ve gerçekten bayıldığım Derick Santini’nin ‘I Love You’ adlı eseri. Esere yaklaştıkça kadın figürünün ağzı oynuyor ve size ‘I love you’ diyor. Süper!!!


Londralı Rose Issa Projects adlı galerinin sergilediği Selma Gürbüz eserleri


Galerist’teki Gavin Turk eserleri. Galerist’in standı da oldukça ilgi çekici zaten. Mutlaka gezin!


Rampa’da Vahap Avşar’a ait olan ‘Believe’ adlı eser


New Yorklu bir galeri olan Priska C.Juschka Fine Art’taki Almagul Menlibayeva eserleri. Galeri New York’lu olmasına rağmen sanatçı Kazak. Hem galeri sahibi hem de sanatçıyla tanıştım. Gerçekten çok ilgililer.


Serkan Demir eseri ‘Sübhanallah-Elhamdülillah-Allahuekber’


X-İst’teki Burhan Kum eseri ‘Haremlik’

Yine X-İst’te Canan’a ait ‘Türk Lokumu Serisi’


ArtSümer’de Onur Gülfidan eseri ‘Poppy’


Tahranlı Mohsen Gallery'deki eserler


Assar Art Gallery’deki Ahmad Morshedloo ve Babak Roshaninejad eserleri


Krampf Gallery’deki Martin C. Herbst eserleri


Elipsis’deki Isabel Munoz’a ait ‘Danza Cubana’ adlı fotoğraf


Alta Fine Arts’daki Sıtkı Kösemen fotoğrafları
Ve daha buraya sığdıramadığım bir sürü eser daha…
Önerim siz de mutlaka gidin ve gezin. Hem güncel sanat alanında neler oluyor öğrenin, hem gözünüz, gönlünüz, zihniniz açılsın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder